Search
cs-CZen-GB
Search
2. září 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Proč je pořád takový zájem o dluhopisy českého státu?

Jana Urbánková, Česká spořitelna, a.s.:

České státní dluhopisy už delší dobu nepatří z pohledu výnosů právě mezi investiční hity. Na vině je nízká inflace doma i v zahraničí a také klesající výnosnost státních dluhopisů v eurozóně. V posledních měsících se proto dá mluvit dokonce o rekordně nízkých výnosech českých státních dluhopisů. Přesto je o ně na trhu pořád velký zájem.
 
Na první pohled nelogická záhada, má přitom racionální vysvětlení. Především je to strategie zahraničních investorů, kteří  nakupují hlavně naše státní dluhopisy s dobou splatnosti do tří let. Očekávají totiž, že skončí kurzový závazek koruny a na jejím posílení vydělají. Jsou proto ochotní přijmout i současný záporný výnos, a tedy de facto platit za to, že půjčují státu peníze.
 
K tomu se přidává i letošní relativně nízká emise dludopisů. Díky příznivému ekonomickému vývoji Česka, z toho plynoucího vyššího výběru daní a také nižším veřejným investicím, dosáhne rozpočet pravděpodobně přebytku okolo 20 miliard korun. Kladné saldo státního rozpočtu pak samozřejmě znamená menší potřebu financování na dluh a tedy logicky méně vydaných dluhopisů.
 
České banky a ostatní domácí investoři o ně přitom dnes kvůli nízkým výnosům přestávají mít zájem. Nejnovější statistiky ukazují, že finanční domy je v omezené míře české státní dluhopisy ze svých portfolií dokonce vyprodávají. A to právě zahraničním investorům.
 
Vývoj na trhu ze začátku září navíc ukázal, že výnosy mohou i nadále klesat pod tlakem velkého přílivu zahraničního kapitálu. A to především v krátkodobém horizontu. Navíc se blíží konec kurzového závazku, který Česká národní banka a její představitelé avizují na příští rok. Pravděpodobně se proto bude paradox českých státních dluhopisů ještě zvětšovat. Jejich výnosy mohou nadále klesat a zájem o ně poroste.

 

Jana Urbánková
analytička České spořitelny
Česká spořitelna, a.s. 

Předchozí článek Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích
Další článek Kozel zahradníkem?
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top