Search
cs-CZen-GB
Search
6. září 2024

Blog

Kategorie: AkatBlog

Kudy kam na akciových trzích v roce 2016

Tomáš Menčík, Cyrrus, a. s.:

Se začátkem nového roku se stojí za zamyšlení, co bude letos nejvíce ovlivňovat akciové trhy a jaké jsou nejpravděpodobnější scénáře jeho vývoje.

Při ohlédnutí zpět na rok 2015 je třeba si vzpomenout, jak moc optimistická byla valná většina analytiků ohledně očekávaného vývoje akciových trhů v loňském roce. Důvody k tomu byly vcelku jednoduché: pokračování uvolněné měnové politiky v USA a očekávaný soft landing čínské ekonomiky. Tato 2 témata se přenáší i do roku 2016, ovšem spíše jako rizikové faktory. Čínská ekonomika stále klesá a Fed z důvodu silné tamní ekonomiky monetární expanzi zastavil. To ovšem neznamená, že by letos měly akciové trhy (navzdory špatnému startu) projít významnou korekcí. Optimismus je stále na místě, ovšem bude potřeba dobře zacílit na regiony a sektory, které se vyhnou tlaku na pokles ziskových marží a dopadům slábnoucí Číny.

Evropa se z tohoto pohledu jeví v roce 2016 jako atraktivnější investiční destinace než USA. Nezaměstnanost v eurozóně je aktuálně 10,7 % a tlaky na růst mezd jsou prakticky neviditelné. Navíc ECB stále „tlačí na pilu“ a silně podporuje ekonomický růst. Na druhou stranu v USA dosáhla nezaměstnanost 5,0 % a přiblížila se úrovním z doby před finanční krizí 2007/08, což generuje významné tlaky na růst mezd, tím pádem na pokles marží. Také pohled na relativní valuaci vykresluje příznivěji evropské akcie. Ovšem zatracovat všechny americké akcie by bylo chybou.

Růst úrokových sazeb by měl výrazně prospívat celému finančnímu sektoru včetně pojišťoven. Technologický sektor by měl zase těžit z pokračujícího přílivu inovací a prudkého růstu tržeb. Farmaceutický sektor bude podle našeho názoru i nadále procházet vlnou fúzí a akvizic s tlakem na růst ohodnocení celého sektoru a v neposlední řadě obranný sektor by se měl vést na vlně nestabilní globální bezpečnostní situace. Bude ale potřeba být „vybíravější“ než v Evropě.

Česká burza by měla získat na atraktivitě z důvodu měnového rizika, jehož důležitost v čase roste a zejména druhé pololetí už může být nervózní. Ačkoli v našem základním scénáři neočekáváme, že ČNB opustí režim kurzového závazku k EUR již v roce 2016, alternativní scénář ale může vést k opuštění závazku už ve 4Q 2016. To by mělo české investory nasměrovat ve větší míře do korunových investic, ať už přímo do českých akcií, případně do košových nebo strukturovaných produktů s měnovým zajištěním.

Tomáš Menčík, analytik, Cyrrus, a. s.

Předchozí článek Vánoční shon pro mě letos skončil přesně 2. listopadu
Další článek Co trápí trh na začátku letošního roku
Vytisknout
2024 © Asociace pro kapitálový trh České republiky Podmínky použití Prohlášení o soukromí
Back To Top